Noorderlijn

nieuws

laatste nieuws

Werken aan parallelweg Noorderlaanbrug vanaf 02/05

Vanaf dinsdag 2 mei gaat de laatste fase in van de afwerking van het kruispunt met de Groenendaallaan. Dan start de aannemer met de heraanleg van de hoek met Boels en de doorgang naar de parallelweg. Deze werken hebben een grote invloed op de bereikbaarheid van dit deel van de Noorderlaan.

lees meer

Start nutswerken Italiëlei

Vanaf maandag 24 april starten de nutsmaatschappijen met werken die worden uitgevoerd in verschillende fases. Voordat de Noorderlijn werken aan de Italiëlei kunnen starten worden er nog heel wat nutsleidingen, waaronder gasleidingen, elektriciteits- en telefoonkabels verlegd.

lees meer

Infomomenten voor handelaars

In juni starten de werken aan het Operaplein. Dan knippen we de Leien. Vanaf dan is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Violierstraat en Maria-Theresialei. In april organiseren we infomomenten voor handelaars. Zo kunt u uw klanten en leveranciers tijdig inlichten.

lees meer

Infomomenten voor bewoners

In juni starten de werken aan het Operaplein. Dan knippen we de Leien. Vanaf dan is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Violierstraat en Maria-Theresialei. In april organiseren we infomomenten voor handelaars.

lees meer

Oversteekplaats Manchesterlaan afgesloten op 21 maart

Op dinsdag 21 maart is de oversteekplaats voor voetgangers en fietsers ter hoogte van de Manchesterlaan voor één dag afgesloten. Op dat moment legt de aannemer het nieuwe voet- en fietspad aan. Tegelijkertijd vinden ook werken aan de nieuwe rijweg plaats.

lees meer

Betonneringswerken op middenberm van Groenendaallaan

Vanaf woensdag 15 maart start de aannemer met betonneringswerken op de middenberm van de Groenendaallaan. De werken situeren zich ter hoogte van de trambusbaan. Hierdoor is één linksafslagstrook richting de Noorderlaanbrug afgesloten tussen 9 uur en 15 uur.

lees meer

Aansluiting Sint-Pietersvliet

Deze week starten we met de aansluiting van de nieuwe op de bestaande tramsporen. Daardoor zal de tram vanaf vrijdagavond 3 maart tot 6 maart ingekort worden tot de Groenplaats.

lees meer

Timing verschuift voor trams op Noorderlaan en Eilandje

Door de herstellingen op het kruispunt Groenendaallaan worden de sporen op de Noorderlaan later dan eerst voorzien in gebruik genomen. Ook op het Eilandje verschuift de opening van de tram aan het MAS door onvoorziene moeilijkheden in de ondergrond.

lees meer

Herstellingswerken Groenendaallaan van 24 tot 27 februari

De aannemer voert vanaf vrijdagavond 24 februari tot maandagochtend 27 februari enkele herstellingswerken uit. Op die manier garanderen we dat uw reiservaring optimaal is op het moment dat we de trambusbaan volledig in dienst nemen. De geplande aanpassingswerken hebben een impact op het verkeer.

lees meer

Werken Kempenstraat weldra van start

In februari start de aannemer met de werken aan de tramlijn in de Kempenstraat. De toekomstige tramlijn zal via de Kempenstraat de verbinding maken met de Noorderlaan. Tijdens de werken leggen we ook al een stuk van de Noorderplaats opnieuw aan.

lees meer

Volgende fasewissel Havanastraat vanaf 14 december

Vannacht gaat de volgende fase in bij de heraanleg van het kruispunt van de Noorderlaan met de Havanastraat. Hierdoor is er een wijziging van de rijstroken. Tijdens de omschakeling kan er lichte verkeershinder zijn. De Havanastraat blijft wel steeds bereikbaar.

lees meer

Dit weekend fasewissel Havanastraat

Op 3 december gaat een volgende fase in bij de heraanleg van het kruispunt van de Noorderlaan met de Havanastraat. Hierdoor is er een wijziging van de rijstroken. Tijdens de omschakeling kan er lichte verkeershinder zijn. De Havanastraat blijft wel steeds bereikbaar.

lees meer

Mexicobrug dit weekend gesloten voor verkeer

De westelijke Mexicobrug wordt dit weekend weer op zijn plaats gevaren. Daarom is er dit weekend geen verkeer mogelijk over de Mexicobruggen. De onderbreking gaat in op vrijdag om 20 uur en duurt tot zondag 18 uur.

lees meer

R1 Afrit 1 Merksem richting Kinepolissite afgesloten

Vanaf vrijdagochtend 4 november wordt op de R1 de afrit 1: Merksem, haven 1-199 (richting Noorderlaan /Kinepolissite) voor de ochtendspits afgesloten. Dat is een bijkomende maatregel naar aanleiding van de werken aan het kruispunt Noorderlaan met de Groenendaallaan.

lees meer

Nachtwerken Groenendaallaan

In aanloop naar de heraanleg van het kruispunt van de Groenendaallaan en de Noorderlaan plaatst de aannemer binnenkort de bovenleidingen voor de tram op de Groenendaallaan. Deze werken gebeuren ‘s nachts zodat de impact op het verkeer beperkt blijft.

lees meer

Fasewissel Eilandje schuift op

De geplande fasewissel op het Eilandje kan niet doorgaan op 5 oktober. Doordat er extra werkzaamheden en herstellingen aan nutsleidingen nodig waren, wordt deze opgeschoven naar de week van 17 oktober.

lees meer

StuDay zet academiejaar in op 29 september

Op 29 september vindt StuDay plaats op de Sloepenweg op het Eilandje. Tussen 20 uur en 22.45 uur is de route Mosselstraat, Sluisstraat, Kattendijksluis en Rijnkaai tot aan de Amsterdamstraat verkeersvrij.

lees meer

Voortaan ook werken op zaterdag

De aannemer plant nog tot december dit jaar werken op zaterdag en dit over de verschillende werven van de Noorderlijn. Zo zal er dus ook in het weekend activiteit zijn op en rond de Frankrijklei, het Eilandje en de Noorderlaan.

lees meer

Santiagostraat vanaf 13 augustus weer open

Vanaf zaterdag 13 augustus gaat het kruispunt van de Noorderlaan en de Santiagostraat weer open. Op dat moment starten de werken aan het kruispunt met de Manchesterlaan en gaat deze dicht.

lees meer

Gewijzigde situatie voor voetgangers op het Eilandje

Vanaf 23 juni is er een gewijzigde situatie voor de voetgangers die vanaf de Kaaien naar het MAS willen gaan. De voetgangerszonde langs het Bonapartedok verdwijnt en maakt plaats voor twee extra oversteken ter hoogte van de Sint-Aldegondiskaai en de Dinantstraat.

lees meer

Update: Afsluiten Kriekenstraat uitgesteld tot 23 juni

Momenteel voert de aannemer rioleringswerken uit op de Van Meteren- en Tavernierkaai. Ook ter hoogte van de Kriekenstraat moet er nieuwe riolering komen. Hiervoor is de straat vanaf donderdag 23 juni afgesloten, maar dit is nu uitgesteld naar een latere datum.

lees meer

De Parkbrug meert aan op 7 juni

Dinsdagavond 7 juni meert de Parkbrug aan in Antwerpen. De voetgangers- en fietsersbrugkomt in één geheel aan over het water tot aan het Kattendijkdok. De plaatsing gebeurt op zaterdag 11 juni. Vanaf begin juli is de parkbrug open voor het publiek.

lees meer

Doorgang handelscentrum Noorderlaan afgesloten op 03/06

Voor de aanleg van de nieuwe riolering is de doorgang naar het handelscentrum vanaf de Noorderlaan op vrijdag 3 juni voor een halve dag afgesloten. Het autoverkeer kan het handelscentrum bereiken via de wijk Luchtbal. Voor de voetgangers en fietsers blijft de doorgang gegarandeerd.

lees meer

Vanaf 30 mei werken aan P+R Luchtbal

Vanaf 30 mei starten werken aan het terrein ter hoogte van Kinepolis. Het terrein zal door de stad tijdelijk gebruikt worden als P+R tijdens de werken van de Noorderlijn.

lees meer

Afsluiten Dinantstraat

Door rioleringswerken is de Dinantstraat afgesloten vanaf 30 mei. De Rijnkaai blijft bereikbaar via de Sint-Laureiskaai.

lees meer

Plaatsing Parkbrug in weekend van 11 juni

Op zaterdag 11 juni start de plaatsing van de Parkbrug, een voetgangers- en fietsersbrug die Park Spoor Noord over de Leien heen verbindt met het Eilandje. Na de plaatsing duurt het ongeveer één maand voor de brug opent voor het publiek.

lees meer

Planning nachtwerken Frankrijklei tot en met 14 mei

Voor de werken aan de Noorderlijn is het soms noodzakelijk dat deze tijdens de nacht gebeuren. Denk hierbij aan werken aan de leidingen van de tram die enkel kunnen plaatsvinden op momenten dat de trams buiten dienst zijn.

lees meer

Presentatie infosessie Eilandje

Afgelopen dinsdag 19 april kwamen er een 60-tal bewoners van het Eilandje naar onze infosessie. Daar hebben we de fasering en de bereikbaarheid van het Eilandje tijdens de werken toegelicht. De presentatie van het infomoment kunt u hier terugvinden.

lees meer

Tramonderbreking op 22, 23 en 24 april

Tijdens het weekend van 22 tot 25 april schakelen we over op de volgende fase van de werken op de Frankrijklei. Dit heeft gevolgen voor de trambediening in het centrum van de stad.

lees meer

Grondwerken tramtunnel Frankrijklei van start

De aannemer is gestart met het uitgraven van de tramtunnel op de Frankrijklei. De constructie van de tunnelwanden wordt uitgevoerd met imponerende machines van zo’n 25 tot 28 meter hoog. In de zomer zijn de werken voor deze fase afgerond.

lees meer

Restauratie Mexicobrug van start

De Mexicobrug tussen het Houtdok en het Kattendijkdok wordt van 19 maart tot eind 2017 buiten dienst gesteld voor restauratie. De twee basculebruggen worden weggenomen en vervangen door een tijdelijke vaste brug.

lees meer

Nutswerken van start op de Noorderlaan

Vanaf zaterdag 6 februari voert een aannemer werken uit aan de Noorderlaan ter hoogte van het kruispunt met de Ekersesteenweg. Op 8 februari begint Eandis eveneens te werken aan het kruispunt ter hoogte van de Groenendaallaan.

lees meer

Presentaties infomomenten ondernemers

Afgelopen dinsdag 26 en woensdag 27 januari kwamen er een honderdtal ondernemers naar onze infomomenten. Daarop hebben we de fasering van de werken toegelicht alsook de "minder hinder"-maatregelen die we doorheen de werken treffen.

lees meer

Infomomenten ondernemers

Als voorbereiding op de start van de werken voor Noorderlijn op 1 maart organiseren we voor de ondernemers in de omgeving infomomenten. We geven u graag een woordje uitleg en beantwoorden uw vragen. Ontdek hier wanneer we in uw buurt langskomen.

lees meer

Infomomenten 20, 21 en 22 januari

De werken voor de Noorderlijn starten officieel op 1 maart. Daarom organiseren we op 20, 21 en 22 januari infomomenten in de Bibliotheek Permeke. Zo kan u zich tijdig informeren en u voorbereiden op de werken.

lees meer

Hardenvoortviaduct krijgt busbaan

Het Hardenvoortviaduct, tussen de Noorderlaan en de Leien, krijgt vanaf 22 januari een aparte busbaan. De herinrichting van het viaduct gaat aanstaande maandag, 11 januari, van start. In elke rijrichting wordt er dan één rijstrook afgesloten.

lees meer

Update nutswerken Eilandje

Van 4 tot en met 31 januari voeren verschillende nutsmaatschappijen verdere voorbereidende nutswerken uit in de omgeving van de Rijnkaai. De werken kaderen in het project Noorderlijn. De eigenlijke werken van de Noorderlijn starten op 1 maart 2016.

lees meer

Update nutswerken Frankrijklei - Rijnkaai- studentenbuurt

De nutswerken tussen de Frankrijklei, Maria-Theresialei en de Louisa-Marialei, die gepland waren vanaf 26 november, starten pas op maandag 7 december. Nadat bleek dat voor het leggen van de leidingen bijkomend onderzoek nodig was, stelde de aannemer de werken uit.

lees meer

Aannemer en start werken Noorderlijn gekend

De volgende stap in het ambitieuze project Noorderlijn is gezet. Vandaag wordt het contract met TramContractors NV ondertekend. In maart 2016 starten de eerste werken op de Frankrijklei en de Noorderlaan.

lees meer

Start heraanleg Sloepenweg

Op donderdag 15 oktober start het gemeentelijk havenbedrijf met het rechttrekken van de Sloepenweg tussen de Kattendijkbrug en de Mosselstraat. Ook het fietspad wordt naast de nieuwe rijweg aangelegd, aan de kant van de Schelde.

lees meer

Nutswerken ventweg Italiëlei - Augustus tot eind december 2015

Van dinsdag 18 augustus tot eind december voert Proximus nutswerken uit tussen de Franklin Rooseveltplaats en de Violierstraat. Daarvoor wordt de ventweg (dit is de zijrijbaan van de Italiëlei) in noordelijke richting voor drie weken volledig afgesloten. Voor de werken worden ook drie bomen gerooid.

lees meer

Openbaar onderzoek paviljoen met fietsenstalling op Havanasite

Met de werken Noorderlijn komt er op de Noorderlaan een nieuwe tram. Een paviljoen aan het eindpunt op de Havanasite zorgt ervoor dat de reizigers comfortabel kunnen overstappen tussen auto, fiets, tram en bus. Van 25 mei tot en met 24 juni 2015 loopt hiervoor het openbaar onderzoek.

lees meer

Grote werken Noorderlijn starten deze zomer

Het ambitieuze project Noorderlijn wordt de komende maanden echt op de rails gezet. De nieuwe tramlijnen zullen het noorden van de stad Antwerpen en het Eilandje bedienen. Tegelijkertijd worden enkele belangrijke assen verkeersveilig gemaakt.

lees meer

Tram 4 rijdt door de Brusselstraat

Op zaterdag 6 december rijdt tram 4 voor de eerste keer door de Brusselstraat. Het district Antwerpen en De Lijn hebben de hele straat vernieuwd met brede voetpaden, een dubbelrichtingsfietspad en een vrije trambaan tussen de Brederodestraat en de Bolivarplaats.

lees meer

Nutswerken Operaplein na het bouwverlof

Ter voorbereiding van de aanleg van het Operaplein worden de nutsleidingen ter hoogte van de Van Cuyckstraat dwars over de Frankrijklei doorgetrokken. Na het bouwverlof is van 11 augustus tot 29 augustus de kant van het stadspark aan de beurt.

lees meer

Werken aan Ankerrui en Tunnelplaats

Vanaf dinsdag 5 augustus laat de stad een aantal ingrepen uitvoeren aan de Ankerrui en Tunnelplaats. Deze zorgen ervoor dat het verkeer tijdens de avondspits vlotter uit het noorden van de stad geraakt. Vandaag rijdt het verkeer zich vast in de Koeikensgracht en de Amsterdam- en de Londenstraat.

lees meer

Openbaar onderzoek gestart

Het openbaar onderzoek voor het bouwdossier Noorderlijn start op vrijdag 1 augustus 2014 en loopt tot en met maandag 29 september 2014. Iedereen kan tijdens deze periode de plannen inkijken en hierop reageren.

lees meer

Nachtwerken Kipdorpbrug afgerond

De nachtelijke werken aan de Kipdorpbrug zijn sneller klaar dan verwacht. De aannemer heeft twee in plaats van vier nachten nodig gehad om de vier nutskokers onder de tramsporen aan te leggen.

lees meer

Planning nutswerken Operaplein gewijzigd

Tijdens de voorbereidingen aan het wegdek van de Kipdorpbrug is de aannemer op een onverwachte hindernis gestoten. Bijkomende stabiliteitsberekeningen voor het ondersteunen van de tramsporen blijken nodig. Hierdoor start de aannemer vroeger dan gepland aan de nutswerken in de Kipdorpvest.

lees meer

Voorbereidende werken Operaplein

Op maandag 24 februari 2014 starten de eerste voorbereidende werken voor de aanleg van het Operaplein. In opdracht van de nutsmaatmaatschappijen wordt ter hoogte van de Teniersplaats in de Kipdorpvest een sleuf gegraven. Hier komen de nutsleidingen van de Noorderleien te liggen.

lees meer

proefsleuven op de Teniersplaats

Op donderdag 9 januari 2014 worden er op de Teniersplaats vier proefsleuven gegraven ter voorbereiding van de nutswerken die de aanleg van het Operaplein vooraf gaan.

lees meer