Noorderlijn

Bereikbaarheid

Tijdens de werken willen we een optimale verkeersdoorstroming realiseren door een doorgang te voorzien met evenveel rijstroken als er na de werken beschikbaar zullen zijn. Dit wil zeggen dat er op de Frankrijklei en de Noorderlaan steeds 2x2 rijstroken beschikbaar zijn en op de Rijnkaai 2x1. Voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van veilige doorgangen langsheen de hele werf. Het openbaar vervoer blijft ten allen tijde beschikbaar.

Naast de normale wegen met beperkte capaciteit voorzien we ook een aantal alternatieve routes of omleidingen. Hieronder vindt u alvast een overzicht met bereikbaarheidsplannen zodat u weet hoe de verschillende regio's bereikbaar blijven.


OVERZICHT

 

Bereikbaarheidsplannen Noorderleien

Fase vanaf juni 2017

Op 5 juni zijn we gestart met de heraanleg van het Operaplein en is de knip van de Leien een feit. Tegelijkertijd werken we aan de ondergrondse parking en autotunnels. Eerst graven we een grote put. Daarin komen de dakbalken van de parking. Die balken zijn wel 42 meter lang. Dat is bijna zo breed als de Leien. Zodra de dakbalken klaar zijn, kunnen we op 2 niveaus werken: bovengronds aan het nieuwe Operaplein, ondergronds aan de parking en tunnels.

De werken aan het Operaplein zijn zo ingrijpend dat doorgaand verkeer niet meer mogelijk is. De Leien worden geknipt tussen de Violierstraat en de Maria-Theresialei.

Bijkomende informatie over de knip vindt u op www.noorderlijn.be/knip

Bovenlokale bereikbaarheid

Lokale bereikbaarheid

Voetgangers en fietsersLaden en lossen    
   

Bereikbaarheidsplannen Tunnelplaats

Op 30 oktober starten op de Ankerrui de eerste voorbereidende nutswerken.

Van 30 oktober tot 3 november 2017

Er worden een aantal doorsteken gemaakt ter hoogte van de zijstraten van Ankerrui Zuid:

  • 30 oktober – doorsteek Rijnpoortvest
  • 30 oktober tot 3 november – doorsteek Ankerrui Noord aan de Zeevaartstraat
  • 31 oktober – doosteek Stijfselrui
  • 2 en 3 november – doorsteek Stijfselstraat
  • 3 november – doorsteek Hessenplein

Zie hier voor de juiste omleidingen per onderdoorsteek

Van 6 november tot begin december 2017

Er worden nutswerken uitgevoerd aan de zuidkant van de Ankerrui.  Hierdoor is de Ankerrui Zuid afgesloten voor doorgaand verkeer. Zie hier voor de omleidingen tijdens de werken.

Van 20 november tot begin december 2017

Er wordt een doorsteek gemaakt aan de Zeevaartstraat, deze gebeurt in twee fases. Aansluitend op deze nutswerken start de heraanleg van de Zeevaartstraat, dit neemt ongeveer drie weken in beslag. Zie hier voor de omleidingen tijdens de werken.

 

Bereikbaarheidsplannen Eilandje

 

Kruispunt Kattendijkdok-Oostkaai - Londenstraat

Binnenkort legt de aannemer de spooraansluiting van de Londenstraat naar Kattendijkdok-Oostkaai aan. Dat betekent dat de rijbaan richting Londenbrug ter hoogte van het kruispunt met Kattendijkdok-Oostkaai versperd is. Verkeer met bestemming Kattendijkdok-Oostkaai wordt via de Napelsstraat en August Michielsstraat geleid.

Door de werken is de doorsteek vóór de Londenbrug niet bereikbaar. Verkeer dat deze doorsteek gebruikt om van de noordzijde naar de zuidzijde van de straat te rijden, wordt omgeleid via de Napelsstraat en August Michielsstraat naar Kattendijkdok-Oostkaai. Daar is een terugkeerbeweging naar de Londenstraat mogelijk en kunt u de doorsteek vóór de Londenbrug nemen. De werken aan het kruispunt met het Kattendijkdok-Oostkaai starten 5 september en zijn afgerond midden november.

Omleiding

 

Londenbrug

De Londenbrug is tot en met oktober 2017 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 

Voetgangers en fietsers

  • Voetgangers en fietsers maken sinds 14 februari gebruik van een tijdelijke brug over het Verbindingsdok

Autoverkeer

  • Verkeer uit het noorden met bestemming kaaien, volgt een alternatieve route via de Straatsburgbrug. Brouwersvliet is eveneens een alternatieve route voor de Londenstraat.
 

 

Bereikbaarheidsplannen Noorderlaan

Fase 2 vanaf juni 2017

De Noorderlaan wordt helemaal heraangelegd. Intussen rijdt de tram door naar de nieuwe Park & Ride Luchtbal ter hoogte van het kruispunt met de Ekersesteenweg. Verder is ook de definitieve rijbaan richting Ekeren klaar. Tijdens de tweede fase van de werken is de aannemer gestart met de heraanleg van de rijbaan langs de kant van de bedrijven.  Via speciale in- en uitritten blijven de handelaars steeds bereikbaar.

Hieronder vindt u bereikbaarheidsfiches met de huidige verkeerssituaties.


Verkeersbewegingen

Bereikbaarheid P+R en Havana-site

 

Omleidingsroutes De Lijn

Via de website van De Lijn  kan u op de hoogte blijven van de laatste omleidingsroutes. Daar hebben ze een aparte webpagina opgestart met informatie over de Noorderlijn en de alternatieve routes die de bussen/trams volgen.

Verder biedt De Lijn ook nieuwsbrieven met de laatste updates specifiek voor uw lijn. Mocht er een tijdelijke omleiding zijn, krijgt u de nodige informatie meteen in uw mailbox.

Slim naar Antwerpen

Sinds het voorjaar van 2016 zijn er heel wat infrastructuurwerken in en rond Antwerpen bezig. Natuurlijk blijft Antwerpen steeds bereikbaar, maar afhankelijk van wanneer en waarom u in de stad moet zijn, kan het ene vervoersmiddel al 'slimmer' zijn dan het andere.

Bekijk dus op de website hoe u Slim naar Antwerpen kan komen.