Noorderlijn

nieuws

laatste nieuws

In gebruikname kwadrant Opera 25 juni

Op dinsdag 26 juni nemen we de busperrons aan de Opera in gebruik en start de heraanleg van het kwadrant voor de President Building. De bussen richting Turnhout vindt u dan terug aan de Opera

lees meer

Fasewissel kruispunt Mexicostraat-Straatsburgbrug

Eind juni start fase 2 van de werken op het kruispunt. Vooraleer deze werken kunnen starten, dient de aannemer een hoogteverschil op het kruispunt weg te werken. De werken staan ingepland voor het weekend van 22 tem 24 juni.

lees meer

Kruispunt Havana krijgt nieuwe asfaltlaag

In de nacht van 15 op 16 juni worden er asfalteringswerken uitgevoerd op het kruispunt van de Havanastraat en de Noorderlaan. Het kruispunt is afgesloten tussen 23 uur en 8 uur 's morgens.

lees meer

Van Cuyckstraat afgesloten

De Van Cuyckstraat wordt maandag 11 juni afgesloten voor heraanleg. De theaterbuurt is dan bereikbaar via de Baeckelmansstraat en de Stoopstraat.

lees meer

Fasewissel werken Tunnelplaats

Op 6 juni gaat de volgende fase van start op de Tunnelplaats met de aanleg van het eerste deel van Ankerrui noord. Op dat moment is er terug één rijstrook beschikbaar op Ankerrui zuid, richting Leien.

lees meer

Heraanleg De Keyserlei start weldra

Begin juni start de aannemer met de heraanleg van de De Keyserlei, tussen de Quellinstraat en de Frankrijklei. De straat zal er hetzelfde uitzien als het reeds heraangelegde deel.

lees meer

Volgende fasewissel Italiëlei op 6 juni

Woensdag 6 juni verhuist de werfzone op de Italiëlei naar de gevels tussen de Violierstraat en de Cassiersstraat. Dit heeft gevolgen voor het verkeer rond de Atheneumwijk en het Sint-Jansplein.

lees meer

EERSTE STENEN OP HET OPERAPLEIN ZIJN EEN FEIT

Onze werklui zijn naarstig bezig met het plaatsen van de natuursteentegels op het Operaplein. Op enkele dagen tijd ligt er al zo'n 200 m². Binnenkort plant de aannemer ook de magnolia's, wordt de lokale autoweg aangelegd en worden de zitbanken geplaatst. Vanaf half juli gaat het Operaplein open.

lees meer

Infopunt gesloten op 11 mei

Vrijdag 11 mei maken we de brug. Dan is het infopunt van de Noorderlijn uitzonderlijk gesloten. Wie wil langskomen, kan dit weer doen vanaf maandag 14 mei.

lees meer

Werken op de Italiëlei gaan volgende fase in

Woensdag 2 mei gaat de volgende fase op de Italiëlei in. Dan rijdt het autoverkeer op de nieuwe hoofdrijbaan richting stadscentrum en starten de werken aan de parallelwegen en het nieuwe voet- en fietspad. Staduitwaarts blijft de werfzone ongewijzigd.

lees meer

Heraanleg Stoopstraat vanaf 27 april (update)

In de loop van vrijdag 27 april wordt de ventweg tussen de Maria-Theresialei en de Stoopstraat opengesteld voor verkeer. De Stoopstraat wordt volledig afgesloten voor heraanleg en asfalteringswerken van vrijdag 27 april tot 9 mei.

lees meer

Definitieve lichtenregeling Groenendaallaan vanaf 25 april

Vanaf woensdag wordt de definitieve lichtenregeling op het kruispunt met de Groenendaallaan en de Noorderlaan ingesteld. Het autoverkeer rijdt vanaf dan aan het kruispunt in de definitieve situatie. Voor voetgangers en fietsers geldt nog een omleiding.

lees meer

Volgende fase gaat in op kruispunt Havanastraat

Vanaf donderdag 29 maart gaat de volgende fase op het kruispunt met de Havanastraat in. Ter hoogte van het kruispunt blijven alle bewegingen mogelijk. Wie vanuit het noorden komt en de P+R Luchtbal op de Havana-site wil bereiken, rijdt tot op het kruispunt en maakt daar een U-bocht.

lees meer

Volgende fase op de Noorderlaan en kruispunt Groenendaallaan

Vanaf donderdag 15 maart gaat de volgende fase van de heraanleg van de Noorderlaan in. Het autoverkeer rijdt dan stadinwaarts over de hele lengte op de nieuwe hoofdrijbaan. Ter hoogte van het kruispunt met de Groenendaallaan verschuift de werfzone naar de linkse voorsorteerstroken stadinwaarts.

lees meer

Start heraanleg Zeevaartstraat

Op 19 maart starten de voorbereidende nutswerken in de Zeevaartstraat. Na de paasvakantie start de eigenlijke heraanleg van de Zeevaarstraat. De straat wordt van gevel tot gevel heraangelegd. Tijdens de werken blijft de ondergrondse parking bereikbaar.

lees meer

Vondst van de week: een puntneusbaardmankruikje

Tijdens het archeologisch onderzoek van de Kipdorpsite vonden onze archeologen een puntneusbaardmankruikje. Het kruikje is meer dan 500 jaar oud en werd gevonden in een waterput die nog van voor de omwalling dateert.

lees meer

Aangepaste timing voor werken op en rond Operaplein

De opdrachtgevers van de Noorderlijn, respectievelijk de Lijn, de stad en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), zijn vandaag door aannemer Tramcontractors verder in kennis gesteld van de omvang van de vertragingen op de werken en de specifieke impact van de diverse deelprojecten.

lees meer

Start afwerking hoek Boels

Vanaf 15 februari start de afwerking van de hoek Boels op het kruispunt met de Groenendaallaan. Hierdoor is de doorgang naar de parallelweg aan Boels onderbroken. Ook de westkant van het fietspad van de Noorderlaanbrug is niet toegankelijk. Voetgangers en fietsers gebruiken best de oostkant.

lees meer

Bedankt voor massale opkomst tijdens archeologisch weekend

Afgelopen weekend bezochten 11.000 geïnteresseerden de historische Kipdorpbrug. Nieuwsgierige bezoekers uit Antwerpen en ver daarbuiten trotseerden de kou voor een unieke kijk op één van de voornaamste toegangspoorten naar de 16de-eeuwse binnenstad.

lees meer

Vertraging op ondergrondse delen Noorderlijn

De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen werden door de aannemer van de Noorderlijn in kennis gesteld dat er vertraging zit op de werken, in het bijzonder aan de ondergrondse delen van het project.

lees meer

Van Boendalestraat terug open

Donderdag 1 februari gaat de Van Boendalestraat terug open. Door de ontploffing op de Paardenmarkt startten de werken twee dagen later. De Korte Winkelstraat blijft enkel bereikbaar via de Molenbergstraat.

lees meer

Start aanplanting nieuwe bomen Noorderlijn

Sinds 18 januari zijn we gestart met het aanplanten van de bomen op het Eilandje. In totaal worden er 73 exemplaren geplant op de Sint-Laureiskaai, de Bataviastraat en de Dinantstraat. Na deze aanplant verhuizen we naar de Noorderlaan.

lees meer

435 jaar geleden vocht Antwerpen de Franse Furie uit

Op 17 januari is het exact 435 jaar geleden dat de Franse Furie werd uitgevochten. De slag vond plaats aan de Kipdorppoort. Door de werken aan de Noorderlijn is de Kipdorpbrug na meer dan 150 jaar opnieuw zichtbaar. Een uitgelezen kans voor de stadsarcheologen om de brug te onderzoeken.

lees meer

Werken tijdens de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie komen onze werklui even tot rust. Er zal dan ook weinig activiteit zijn. Gedurende enkele dagen zullen er wel afbraakwerken zijn aan de dakplaat ter hoogte van het Operaplein. Op het Eilandje en de Noorderlaan wordt er niet gewerkt.

lees meer

Fasewissel Italiëlei gaat door 14 december

Op 14 december verhuist de werfzone op de Italiëlei naar de gevel tussen de Van Boendalestraat en de Tunnelplaats.Het autoverkeer richting Rooseveltplaats rijdt vanaf dan over deze nieuwe rijbaan. Het fietspad wordt tijdelijk verplaatst naar de nieuwe trambaan.

lees meer

De allerlaatste dakbalken

De allerlaatste dakliggers worden geplaatst in de nacht van 4 en 8 december. Omdat er nog maar weinig ruimte voor de kraan overblijft, wordt de doorsteek aan de De Keyserlei twee nachten van 22 tot 6 uur afgesloten voor voetgangers en fietsers. De omleiding loopt dan via Operaplein en Kipdorp of de

lees meer

Nachtwerken trambaan Rijnkaai

In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 november voert de aannemer nachtwerken uit op de trambaan op de Van Meterenkaai, Tavernierkaai en Rijnkaai.

lees meer

Vrijdag 17/11 fasewissel op Noorderlaan

De Noorderlaan gaat vanaf vrijdag 17/11 de volgende fase in. Autoverkeer richting stadscentrum komt tussen de Havanastraat en Michiganstraat op de nieuwe hoofdrijbaan. Dit verkeer kan tijdelijk niet linksaf naar de Manchesterlaan. De wijk Luchtbal bereikt u best via de Santiagostraat.

lees meer

Londenbrug gaat 11 november open voor verkeer

Zaterdag 11 november wordt de nieuwe Londenbrug in gebruik genomen voor verkeer. Afgelopen weken voerde de aannemer de nodige aanpassingswerken uit. Vanaf zaterdag kunnen voetgangers, fietsers en autoverkeer opnieuw gebruik maken van de brug.

lees meer

Start heraanleg Teniersplaats

In het project Noorderlijn zit ook de heraanleg van de Teniersplaats vervat. Het plein wordt van gevel tot gevel heraangelegd. Het standbeeld van David Teniers blijft tijdens de werken gewoon op post.

lees meer

Oplossing Londenbrug in de maak

De afgelopen weken is de aannemer op zoek gegaan naar een oplossing voor de ontwerpfout in de Londenbrug. Nieuwe berekeningen wijzen uit dat de nodige aanpassingen ten vroegste in de tweede helft van november kunnen worden gerealiseerd.

lees meer

23 oktober start fase 2 Italiëlei

Op 23 oktober start fase 2 van de werken op de Italiëlei. Dan breidt de werf zich uit van de Tunnelplaats tot aan de Noorderplaats. Autoverkeer blijft mogelijk op twee rijstroken in elke richting.

lees meer

Plaatsing toplaag asfalt op nieuwe hoofdweg Noorderlaan

Op 17 oktober plaatsen we de toplaag voor de nieuwe hoofdrijweg van de Noorderlaan. Dit gebeurt in de zone tussen de Ekersesteenweg en de Michiganstraat. Hierdoor zijn de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers tijdelijk onderbroken. Ook aan de doorgangen van de bedrijven is er hinder.

lees meer

Opstelling torenkraan A-Tower

Van dinsdag 17 tot vrijdag 20 oktober wordt de eerste torenkraan aan de A-Tower opgesteld. De impact op de omgeving zal beperkt zijn doordat de meeste zaken 's nachts en 's morgens vroeg gebeuren.

lees meer

Trajectwijziging buslijn 36

Buslijn 36, die Linkeroever met de Rooseveltplaats verbindt, wordt vanaf maandag 16 oktober in twee delen gesplitst. De buslijn zal dan uit de deeltrajecten 36L en 36R bestaan. Deze ingreep moet er voor zorgen dat het tijdverlies door de verkeersdrukte in de Waaslandtunnel verminderd wordt.

lees meer

Opening Londenbrug uitgesteld

De opening van de Londenbrug is uitgesteld nadat de aannemer een technisch probleem vaststelde. Om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen wordt de opening van de Londenbrug uitgesteld. De aannemer geeft aan dat het probleem in de loop van oktober rechtgezet kan worden.

lees meer

Kipdorpbastion komt na 150 jaar terug aan het licht

Na 150 jaar kwam de Kipdorpsite terug aan het licht. Het bastion is nu volledig te zien, het startschot is gegeven om de brug vrij te graven. De kazematvloeren van het bastion worden rond 22 september verwijderd. Vanaf 2019 maakt de brug deel uit van het vernieuwde Operaplein.

lees meer

Eerste dakbalken voor het nieuwe Operaplein

In de nacht van vrijdag 25 augustus komen de eerste dakbalken aan via een uitzonderlijk transport. In totaal plaatst de aannemer van de Noorderlijn 89 dakbalken van gemiddeld 45 meter lang. De zwaarste balk weegt 115 ton.

lees meer

Nachtelijke werken Kaaien

In augustus en september zal de aannemer werken uitvoeren op de trambaan op de Rijnkaai, Tavernierkaai en Van Meterenkaai. De werken gebeuren 's nachts.

lees meer

Tram 7 rijdt vanaf 5 augustus naar het Eilandje

Vanaf zaterdag 5 augustus rijdt tram 7 over de Rijnkaai naar het Eilandje. Daarmee krijgt het nieuwe stadsdeel - met onder andere het MAS en het Red Star Line Museum - voor het eerst in haar geschiedenis een tramverbinding met het stadscentrum.

lees meer

Ludieke wandeling op het Eilandje begeleid door tramjorette

Samen met De Kleine Expeditie vzw organiseren we een ludieke wandeling op het Eilandje. Samen met de tramjorette ontdekken bezoekers een ongeziene kant van dit oude havengebied. De gratis wandelingen vinden plaats op het Eilandje op zaterdag 5 augustus, doorlopend tussen 16.30 uur en 21 uur.

lees meer

Volgende fase nutswerken Italiëlei van start op 31 juli

Vanaf maandag 31 juli start de volgende fase van de nutswerken. Hierbij worden langs beide kanten grote delen van het voetpad op de Italiëlei tussen de Tunnelplaats en de Noorderplaats ingenomen. De doorgang blijft wel steeds gegarandeerd. Voor het autoverkeer is er een kleine impact.

lees meer

Eerste fase nutswerken Italiëlei afgerond tegen 17 juli

De eerste fase voor de nutswerken tussen de Tunnelplaats en de Noorderplaats is bijna afgerond. Tegen maandag 17 juli is er opnieuw dubbelrichtingverkeer mogelijk in de Koeikensgracht en zijn de andere zones van de nutswerken weer beschikbaar.

lees meer

Tram 7 naar Eilandje vanaf augustus

Doordat de infrastructuur tussen de Sint-Pietersvliet en het MAS nog niet volledig klaar is voor veilig gebruik, rijdt tram 7 voorlopig nog niet naar het Eilandje. De aannemer krijgt nog een extra maand de tijd om de infrastructuur volledig af te werken, zodat de tram veilig kan rijden.

lees meer

Fasewissel Noorderlaan op 20 en 21 juni

Volgende week dinsdag 20 en woensdag 21 juni gaat de volgende fase op de Noorderlaan in. Het autoverkeer richting Antwerpen rijdt dan op de tijdelijk aangelegde rijstroken in de middenberm. De werfzone verschuift naar de kant van de bedrijven.

lees meer

Extra maatregelen op Linkeroever voor betere doorstroming

Op 5 juni gingen de werken aan het Operaplein, de knip van de Leien, van start. We volgen de situatie op de voet en sturen bij waar mogelijk. Daarom hebben we beslist om een aantal bijkomende maatregelen te nemen om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

lees meer

Kruispunt Gemeentestraat-Osystraat

Vanaf maandag 19 juni wordt de werf op het kruispunt van de Gemeentestraat en de Osystraat uitgebreid. Dit is nodig voor werken aan de waterleiding. De extra inname duurt tot 7 juli.

lees meer

Nutswerken Koeikensgracht en Italiëlei

De nieuwe fase voor de nutswerken is van start gegaan tussen de Tunnelplaats en de Noorderplaats. De parallelweg langs de westkant (kant van London Tower) is er afgesloten. Voor de bedrijven is er een doorsteek gemaakt. Ter hoogte van de Koeikensgracht is enkel uitrijdend verkeer mogelijk.

lees meer

Overzicht nacht- en weekendwerk

Voor de werken aan de Noorderlijn is het soms noodzakelijk dat deze tijdens de nacht of in het weekend gebeuren. Hieronder vindt u een overzicht van de geplande nacht- en weekendwerken tot en met 24 juni op de Leien en het Eilandje.

lees meer

Round-up eerste week na start werken Operaplein

Vorige week is de knip van de Leien ingezet. De impact die de knip heeft op het verkeer in en rond de stad was groot maar niet groter dan verwacht. De stad, de Lijn, AWV en andere partners die betrokken zijn in de werken volgden de situatie de afgelopen dagen op de voet en sturen bij waar mogelijk.

lees meer

Nachtwerken Eilandje

In het weekend van 10 juni werkt de aannemer verder aan de voetpaden op de Rijnkaai. De werken gebeuren ook 's nachts.

lees meer

Nutswerken tussen Tunnelplaats en Noorderplaats

Vanaf 6 juni zijn er nutswerken op de hoofdrijbaan van de Italiëlei tussen de Tunnelplaats en de Noorderplaats. Gedurende twee weken is de hoofdrijbaan afgesloten. Het autoverkeer rijdt op twee rijstroken langs de zijwegen.

lees meer

Aanpassing verkeerslichten tijdens knip van de Leien

Vanaf 3 juni verandert de verkeerslichtenregeling op een aantal belangrijke kruispunten. Deze aanpassing doseert het autoverkeer naar de binnenstad en zorgt voor een vlottere doorstroming van het uitgaande autoverkeer. Deze maatregel is een aanpassing voor elke weggebruiker.

lees meer

Update: Fasewissel Noorderlaan verschuift naar 1 juni

Doordat de nodige openbare verlichting op de Noorderlaan pas eind mei kan geplaatst worden, verschuift de fasewissel naar donderdag 1 juni. Dan gaat de nieuwe rijbaan richting Ekeren in gebruik. Het nieuwe voet- en fietspad langs de kant van de Luchtbal gaat in de loop van juni in gebruik.

lees meer

Herstellingswerken aan wegdek Noorderlaan op 24 mei

Op woensdag 24 mei herstelt de aannemer een deel van het wegdek op de Noorderlaan. Ten noorden van de Ekersesteenweg krijgt de rijbaan op een aantal plaatsen nieuwe asfalt. Hiervoor wordt een rijvak ingenomen en is er hinder voor het autoverkeer.

lees meer

Parkeerverbod Italiëlei

Vanaf 29 mei is er een parkeerverbod op de westzijde van de Italiëlei (kant Paardenmarkt) tussen de Tunnelplaats en de Rooseveltplaats.

lees meer

Midden mei fasewissel op Noorderlaan

Midden mei vindt de geplande fasewissel op de Noorderlaan plaats. De aannemer werkt momenteel de laatste zaken af alvorens het autoverkeer richting Ekeren op de nieuwe rijbaan komt. Ook het voet- en fietspad is bijna klaar voor gebruik. De nieuwe trambusbaan wordt op 3 juni ingehuldigd.

lees meer

Werken aan parallelweg Noorderlaanbrug vanaf 02/05

Vanaf dinsdag 2 mei gaat de laatste fase in van de afwerking van het kruispunt met de Groenendaallaan. Dan start de aannemer met de heraanleg van de hoek met Boels en de doorgang naar de parallelweg. Deze werken hebben een grote invloed op de bereikbaarheid van dit deel van de Noorderlaan.

lees meer

Start nutswerken Italiëlei

Vanaf maandag 24 april starten de nutsmaatschappijen met werken die worden uitgevoerd in verschillende fases. Voordat de Noorderlijn werken aan de Italiëlei kunnen starten worden er nog heel wat nutsleidingen, waaronder gasleidingen, elektriciteits- en telefoonkabels verlegd.

lees meer

Infomomenten voor handelaars

In juni starten de werken aan het Operaplein. Dan knippen we de Leien. Vanaf dan is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Violierstraat en Maria-Theresialei. In april organiseren we infomomenten voor handelaars. Zo kunt u uw klanten en leveranciers tijdig inlichten.

lees meer

Infomomenten voor bewoners

In juni starten de werken aan het Operaplein. Dan knippen we de Leien. Vanaf dan is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Violierstraat en Maria-Theresialei. In april organiseren we infomomenten voor handelaars.

lees meer

Oversteekplaats Manchesterlaan afgesloten op 21 maart

Op dinsdag 21 maart is de oversteekplaats voor voetgangers en fietsers ter hoogte van de Manchesterlaan voor één dag afgesloten. Op dat moment legt de aannemer het nieuwe voet- en fietspad aan. Tegelijkertijd vinden ook werken aan de nieuwe rijweg plaats.

lees meer

Betonneringswerken op middenberm van Groenendaallaan

Vanaf woensdag 15 maart start de aannemer met betonneringswerken op de middenberm van de Groenendaallaan. De werken situeren zich ter hoogte van de trambusbaan. Hierdoor is één linksafslagstrook richting de Noorderlaanbrug afgesloten tussen 9 uur en 15 uur.

lees meer

Aansluiting Sint-Pietersvliet

Deze week starten we met de aansluiting van de nieuwe op de bestaande tramsporen. Daardoor zal de tram vanaf vrijdagavond 3 maart tot 6 maart ingekort worden tot de Groenplaats.

lees meer

Timing verschuift voor trams op Noorderlaan en Eilandje

Door de herstellingen op het kruispunt Groenendaallaan worden de sporen op de Noorderlaan later dan eerst voorzien in gebruik genomen. Ook op het Eilandje verschuift de opening van de tram aan het MAS door onvoorziene moeilijkheden in de ondergrond.

lees meer

Herstellingswerken Groenendaallaan van 24 tot 27 februari

De aannemer voert vanaf vrijdagavond 24 februari tot maandagochtend 27 februari enkele herstellingswerken uit. Op die manier garanderen we dat uw reiservaring optimaal is op het moment dat we de trambusbaan volledig in dienst nemen. De geplande aanpassingswerken hebben een impact op het verkeer.

lees meer

Werken Kempenstraat weldra van start

In februari start de aannemer met de werken aan de tramlijn in de Kempenstraat. De toekomstige tramlijn zal via de Kempenstraat de verbinding maken met de Noorderlaan. Tijdens de werken leggen we ook al een stuk van de Noorderplaats opnieuw aan.

lees meer

Volgende fasewissel Havanastraat vanaf 14 december

Vannacht gaat de volgende fase in bij de heraanleg van het kruispunt van de Noorderlaan met de Havanastraat. Hierdoor is er een wijziging van de rijstroken. Tijdens de omschakeling kan er lichte verkeershinder zijn. De Havanastraat blijft wel steeds bereikbaar.

lees meer

Dit weekend fasewissel Havanastraat

Op 3 december gaat een volgende fase in bij de heraanleg van het kruispunt van de Noorderlaan met de Havanastraat. Hierdoor is er een wijziging van de rijstroken. Tijdens de omschakeling kan er lichte verkeershinder zijn. De Havanastraat blijft wel steeds bereikbaar.

lees meer

Mexicobrug dit weekend gesloten voor verkeer

De westelijke Mexicobrug wordt dit weekend weer op zijn plaats gevaren. Daarom is er dit weekend geen verkeer mogelijk over de Mexicobruggen. De onderbreking gaat in op vrijdag om 20 uur en duurt tot zondag 18 uur.

lees meer

R1 Afrit 1 Merksem richting Kinepolissite afgesloten

Vanaf vrijdagochtend 4 november wordt op de R1 de afrit 1: Merksem, haven 1-199 (richting Noorderlaan /Kinepolissite) voor de ochtendspits afgesloten. Dat is een bijkomende maatregel naar aanleiding van de werken aan het kruispunt Noorderlaan met de Groenendaallaan.

lees meer

Nachtwerken Groenendaallaan

In aanloop naar de heraanleg van het kruispunt van de Groenendaallaan en de Noorderlaan plaatst de aannemer binnenkort de bovenleidingen voor de tram op de Groenendaallaan. Deze werken gebeuren ‘s nachts zodat de impact op het verkeer beperkt blijft.

lees meer

Fasewissel Eilandje schuift op

De geplande fasewissel op het Eilandje kan niet doorgaan op 5 oktober. Doordat er extra werkzaamheden en herstellingen aan nutsleidingen nodig waren, wordt deze opgeschoven naar de week van 17 oktober.

lees meer

StuDay zet academiejaar in op 29 september

Op 29 september vindt StuDay plaats op de Sloepenweg op het Eilandje. Tussen 20 uur en 22.45 uur is de route Mosselstraat, Sluisstraat, Kattendijksluis en Rijnkaai tot aan de Amsterdamstraat verkeersvrij.

lees meer

Voortaan ook werken op zaterdag

De aannemer plant nog tot december dit jaar werken op zaterdag en dit over de verschillende werven van de Noorderlijn. Zo zal er dus ook in het weekend activiteit zijn op en rond de Frankrijklei, het Eilandje en de Noorderlaan.

lees meer

Santiagostraat vanaf 13 augustus weer open

Vanaf zaterdag 13 augustus gaat het kruispunt van de Noorderlaan en de Santiagostraat weer open. Op dat moment starten de werken aan het kruispunt met de Manchesterlaan en gaat deze dicht.

lees meer

Gewijzigde situatie voor voetgangers op het Eilandje

Vanaf 23 juni is er een gewijzigde situatie voor de voetgangers die vanaf de Kaaien naar het MAS willen gaan. De voetgangerszonde langs het Bonapartedok verdwijnt en maakt plaats voor twee extra oversteken ter hoogte van de Sint-Aldegondiskaai en de Dinantstraat.

lees meer

Update: Afsluiten Kriekenstraat uitgesteld tot 23 juni

Momenteel voert de aannemer rioleringswerken uit op de Van Meteren- en Tavernierkaai. Ook ter hoogte van de Kriekenstraat moet er nieuwe riolering komen. Hiervoor is de straat vanaf donderdag 23 juni afgesloten, maar dit is nu uitgesteld naar een latere datum.

lees meer

De Parkbrug meert aan op 7 juni

Dinsdagavond 7 juni meert de Parkbrug aan in Antwerpen. De voetgangers- en fietsersbrugkomt in één geheel aan over het water tot aan het Kattendijkdok. De plaatsing gebeurt op zaterdag 11 juni. Vanaf begin juli is de parkbrug open voor het publiek.

lees meer

Doorgang handelscentrum Noorderlaan afgesloten op 03/06

Voor de aanleg van de nieuwe riolering is de doorgang naar het handelscentrum vanaf de Noorderlaan op vrijdag 3 juni voor een halve dag afgesloten. Het autoverkeer kan het handelscentrum bereiken via de wijk Luchtbal. Voor de voetgangers en fietsers blijft de doorgang gegarandeerd.

lees meer

Vanaf 30 mei werken aan P+R Luchtbal

Vanaf 30 mei starten werken aan het terrein ter hoogte van Kinepolis. Het terrein zal door de stad tijdelijk gebruikt worden als P+R tijdens de werken van de Noorderlijn.

lees meer

Afsluiten Dinantstraat

Door rioleringswerken is de Dinantstraat afgesloten vanaf 30 mei. De Rijnkaai blijft bereikbaar via de Sint-Laureiskaai.

lees meer

Plaatsing Parkbrug in weekend van 11 juni

Op zaterdag 11 juni start de plaatsing van de Parkbrug, een voetgangers- en fietsersbrug die Park Spoor Noord over de Leien heen verbindt met het Eilandje. Na de plaatsing duurt het ongeveer één maand voor de brug opent voor het publiek.

lees meer

Planning nachtwerken Frankrijklei tot en met 14 mei

Voor de werken aan de Noorderlijn is het soms noodzakelijk dat deze tijdens de nacht gebeuren. Denk hierbij aan werken aan de leidingen van de tram die enkel kunnen plaatsvinden op momenten dat de trams buiten dienst zijn.

lees meer

Presentatie infosessie Eilandje

Afgelopen dinsdag 19 april kwamen er een 60-tal bewoners van het Eilandje naar onze infosessie. Daar hebben we de fasering en de bereikbaarheid van het Eilandje tijdens de werken toegelicht. De presentatie van het infomoment kunt u hier terugvinden.

lees meer

Tramonderbreking op 22, 23 en 24 april

Tijdens het weekend van 22 tot 25 april schakelen we over op de volgende fase van de werken op de Frankrijklei. Dit heeft gevolgen voor de trambediening in het centrum van de stad.

lees meer

Grondwerken tramtunnel Frankrijklei van start

De aannemer is gestart met het uitgraven van de tramtunnel op de Frankrijklei. De constructie van de tunnelwanden wordt uitgevoerd met imponerende machines van zo’n 25 tot 28 meter hoog. In de zomer zijn de werken voor deze fase afgerond.

lees meer

Restauratie Mexicobrug van start

De Mexicobrug tussen het Houtdok en het Kattendijkdok wordt van 19 maart tot eind 2017 buiten dienst gesteld voor restauratie. De twee basculebruggen worden weggenomen en vervangen door een tijdelijke vaste brug.

lees meer

Nutswerken van start op de Noorderlaan

Vanaf zaterdag 6 februari voert een aannemer werken uit aan de Noorderlaan ter hoogte van het kruispunt met de Ekersesteenweg. Op 8 februari begint Eandis eveneens te werken aan het kruispunt ter hoogte van de Groenendaallaan.

lees meer

Presentaties infomomenten ondernemers

Afgelopen dinsdag 26 en woensdag 27 januari kwamen er een honderdtal ondernemers naar onze infomomenten. Daarop hebben we de fasering van de werken toegelicht alsook de "minder hinder"-maatregelen die we doorheen de werken treffen.

lees meer

Infomomenten ondernemers

Als voorbereiding op de start van de werken voor Noorderlijn op 1 maart organiseren we voor de ondernemers in de omgeving infomomenten. We geven u graag een woordje uitleg en beantwoorden uw vragen. Ontdek hier wanneer we in uw buurt langskomen.

lees meer

Infomomenten 20, 21 en 22 januari

De werken voor de Noorderlijn starten officieel op 1 maart. Daarom organiseren we op 20, 21 en 22 januari infomomenten in de Bibliotheek Permeke. Zo kan u zich tijdig informeren en u voorbereiden op de werken.

lees meer

Hardenvoortviaduct krijgt busbaan

Het Hardenvoortviaduct, tussen de Noorderlaan en de Leien, krijgt vanaf 22 januari een aparte busbaan. De herinrichting van het viaduct gaat aanstaande maandag, 11 januari, van start. In elke rijrichting wordt er dan één rijstrook afgesloten.

lees meer

Update nutswerken Eilandje

Van 4 tot en met 31 januari voeren verschillende nutsmaatschappijen verdere voorbereidende nutswerken uit in de omgeving van de Rijnkaai. De werken kaderen in het project Noorderlijn. De eigenlijke werken van de Noorderlijn starten op 1 maart 2016.

lees meer

Update nutswerken Frankrijklei - Rijnkaai- studentenbuurt

De nutswerken tussen de Frankrijklei, Maria-Theresialei en de Louisa-Marialei, die gepland waren vanaf 26 november, starten pas op maandag 7 december. Nadat bleek dat voor het leggen van de leidingen bijkomend onderzoek nodig was, stelde de aannemer de werken uit.

lees meer

Aannemer en start werken Noorderlijn gekend

De volgende stap in het ambitieuze project Noorderlijn is gezet. Vandaag wordt het contract met TramContractors NV ondertekend. In maart 2016 starten de eerste werken op de Frankrijklei en de Noorderlaan.

lees meer

Start heraanleg Sloepenweg

Op donderdag 15 oktober start het gemeentelijk havenbedrijf met het rechttrekken van de Sloepenweg tussen de Kattendijkbrug en de Mosselstraat. Ook het fietspad wordt naast de nieuwe rijweg aangelegd, aan de kant van de Schelde.

lees meer

Nutswerken ventweg Italiëlei - Augustus tot eind december 2015

Van dinsdag 18 augustus tot eind december voert Proximus nutswerken uit tussen de Franklin Rooseveltplaats en de Violierstraat. Daarvoor wordt de ventweg (dit is de zijrijbaan van de Italiëlei) in noordelijke richting voor drie weken volledig afgesloten. Voor de werken worden ook drie bomen gerooid.

lees meer

Openbaar onderzoek paviljoen met fietsenstalling op Havanasite

Met de werken Noorderlijn komt er op de Noorderlaan een nieuwe tram. Een paviljoen aan het eindpunt op de Havanasite zorgt ervoor dat de reizigers comfortabel kunnen overstappen tussen auto, fiets, tram en bus. Van 25 mei tot en met 24 juni 2015 loopt hiervoor het openbaar onderzoek.

lees meer

Grote werken Noorderlijn starten deze zomer

Het ambitieuze project Noorderlijn wordt de komende maanden echt op de rails gezet. De nieuwe tramlijnen zullen het noorden van de stad Antwerpen en het Eilandje bedienen. Tegelijkertijd worden enkele belangrijke assen verkeersveilig gemaakt.

lees meer

Tram 4 rijdt door de Brusselstraat

Op zaterdag 6 december rijdt tram 4 voor de eerste keer door de Brusselstraat. Het district Antwerpen en De Lijn hebben de hele straat vernieuwd met brede voetpaden, een dubbelrichtingsfietspad en een vrije trambaan tussen de Brederodestraat en de Bolivarplaats.

lees meer

Nutswerken Operaplein na het bouwverlof

Ter voorbereiding van de aanleg van het Operaplein worden de nutsleidingen ter hoogte van de Van Cuyckstraat dwars over de Frankrijklei doorgetrokken. Na het bouwverlof is van 11 augustus tot 29 augustus de kant van het stadspark aan de beurt.

lees meer

Werken aan Ankerrui en Tunnelplaats

Vanaf dinsdag 5 augustus laat de stad een aantal ingrepen uitvoeren aan de Ankerrui en Tunnelplaats. Deze zorgen ervoor dat het verkeer tijdens de avondspits vlotter uit het noorden van de stad geraakt. Vandaag rijdt het verkeer zich vast in de Koeikensgracht en de Amsterdam- en de Londenstraat.

lees meer

Openbaar onderzoek gestart

Het openbaar onderzoek voor het bouwdossier Noorderlijn start op vrijdag 1 augustus 2014 en loopt tot en met maandag 29 september 2014. Iedereen kan tijdens deze periode de plannen inkijken en hierop reageren.

lees meer

Nachtwerken Kipdorpbrug afgerond

De nachtelijke werken aan de Kipdorpbrug zijn sneller klaar dan verwacht. De aannemer heeft twee in plaats van vier nachten nodig gehad om de vier nutskokers onder de tramsporen aan te leggen.

lees meer

Planning nutswerken Operaplein gewijzigd

Tijdens de voorbereidingen aan het wegdek van de Kipdorpbrug is de aannemer op een onverwachte hindernis gestoten. Bijkomende stabiliteitsberekeningen voor het ondersteunen van de tramsporen blijken nodig. Hierdoor start de aannemer vroeger dan gepland aan de nutswerken in de Kipdorpvest.

lees meer

Voorbereidende werken Operaplein

Op maandag 24 februari 2014 starten de eerste voorbereidende werken voor de aanleg van het Operaplein. In opdracht van de nutsmaatmaatschappijen wordt ter hoogte van de Teniersplaats in de Kipdorpvest een sleuf gegraven. Hier komen de nutsleidingen van de Noorderleien te liggen.

lees meer

proefsleuven op de Teniersplaats

Op donderdag 9 januari 2014 worden er op de Teniersplaats vier proefsleuven gegraven ter voorbereiding van de nutswerken die de aanleg van het Operaplein vooraf gaan.

lees meer