Noorderlijn

Noorderleien - Operaplein

Een autoluw Operaplein

Operaplein

Het stuk Leien van de De Keyserlei tot de Rooseveltplaats wordt een autoluw plein. Voetgangers en fietsers krijgen hier alle ruimte. Bovengronds is er enkel nog een weg voor plaatselijk verkeer en een tramlijn.


Een autotunnel onder het Operaplein

Het Operaplein is meer dan een nieuw bovengronds plein. Ondergronds wordt het bestaande premetrostation Opera vernieuwd en uitgebreid. Naast het premetrostation komt er een autotunnel, een ondergrondse parking en een fietsenstalling die samen één architecturaal geheel vormen. 

Op de Leien gaan de auto's ondergronds net voor de De Keyserlei en komen weer boven ter hoogte van de Korte Winkelstraat. En dat met twee rijstroken in beide richtingen.

Kortom, het grootse Operaplein wordt de plek waar de stad haar vele bezoekers echt welkom kan heten.

 

Virtual Reality

Ontdek hieronder alvast hoe het nieuwe Operaplein er in de toekomst zal uitzien.

 

Architect Manuel De Solà-Morales

De Spaanse architect Manuel De Solà-Morales tekende de plannen voor de heraanleg van de De Keyserlei en het Operaplein. Hij overleed begin 2012 op 73-jarige leeftijd. Hij was een pionier op het vlak van stadsontwerp, een mix van architectuur, publieke ruimte en stedenbouw.

Met de vernieuwde De Keyserlei en de heraanleg van het Operaplein en de Rooseveltplaats heeft De Solà-Morales twee projecten die de mobiliteit in het centrum van Antwerpen ingrijpend zullen veranderen. Het ontwarren van stedelijke mobiliteitsknopen was altijd al een van zijn stokpaardjes. Deze twee Antwerpse projecten waren hem dus op het lijf geschreven.

Het overlijden van Manuel De Solà-Morales bracht geen van beide projecten in gedrang. Zijn team in Spanje zet zijn werk verder. 

 

Bekijk de plannen

Ontdek de volledige detailplannen in de omgeving van het Operaplein.